Möt några av våra medarbetare
Så här tycker några av våra medarbetare om att jobba på Nytida
Mitt andra hem
Sofia Ribacka pluggade till socionom och gjorde en ledarskapspraktik hos Nytida. I slutet av praktiken fick hon en förfrågan om att börja jobba som boendestödjare på Lövängsgatans serviceboende.
– Det känns som att jag kommer till mitt andra hem när jag åker hit. Jag får träffa de boende unga vuxna vid frukosten innan de ska i väg på sysselsättning eller så umgås vi när de kommer hem. De har egna lägenheter och väljer själva när de vill komma hit till den gemensamma lägenheten som är öppen för alla där vi boendestödjare finns. Det är en väldigt familjär känsla, vi äter ibland tillsammans, tittar på film och har aktiviteter. Det är en stor trygghet för de boende.
– Utmaningen är att jobba med att motivera och stötta till aktivitet och sysselsättning. Det finns alltid hopp och glimtar av intresse och då provar vi. I personalgruppen tar vi hjälp av varandra för att bolla idéer eller tankar när det känns svårt. Vi har en väldigt fin stämning i gruppen och det är ett glatt gäng som känner varandra väldigt väl.
– Jag fick frågan om att bli handledare för en nyanländ kille som skulle göra praktik hos oss. Alla vi handledare fick en heldagsutbildning i mångfald och handledning.
– Det har varit väldigt spännande att själv få agera handledare eftersom jag har fått handledning tidigare av andra. Det har gett mig väldigt mycket. Man får ta den personens perspektiv och kan ofta se saker utifrån och därmed hitta förbättringssätt. Kollegorna har tagit emot honom väldigt väl och de boende har varit stolta. Det har betytt mycket för dem att kunna hjälpa någon annan. Framförallt har de fått stötta honom med språket och har till exempel lärt honom svenska sällskapsspel.
Nytida ger medarbetare möjlighet att växa
Simon Tingberg är gruppchef på Nytidas barn- och ungdomsboende Barnängsgatan. Han tycker att Nytida är en bra arbetsgivare som erbjuder goda möjligheter att växa och utvecklas.
– Har man själv ambitioner och vill ta till sig ny kunskap och utveckla sin kompetens, finns chansen i Nytida. Som stor arbetsgivare ger företaget möjlighet både till utbildning och att söka tjänster internt.
– Nytida är bra på att ta tillvara medarbetare som vill utvecklas och uppmanar till det. Både genom att erbjuda intern vidareutbildning och ge möjlighet att prova på att jobba i olika roller eller på olika ställen, säger Simon, som talar av egen erfarenhet. Han började som timvikarie på Nytida VIP Korttids och har genom att vara flexibel, tagit chanser som dykt upp och utbildat sig blivit gruppchef. Som gruppchef ansvarar han för personaladministration, bemanning, samordning av aktiviteter och uppföljning. Han arbetar också direkt i omsorgen en del av sin tid.
– Det är en bra lösning som Nytida har. Gruppcheferna finns nära det dagliga arbetet i omsorgen, kan snabbt se vad som behöver göras, vara förebilder och kan följa upp på ett bra sätt, säger Simon.
Simon vill slå ett slag för de interna utbildningar i Nytidas utbildningsorganisation Lära inom bland annat lågaffektivt bemötande, Studio 3 och tydliggörande pedagogik och ledarskapsprogrammet.
– Det är mycket bra utbildningar som ger verktyg att använda direkt i det vardagliga arbetet och vi har också haft handledning från Lära, säger han.
Personligare kontakt lockade
Anna Nilsson arbetade tidigare inom socialtjänsten. Jobbet som kvalificerad kontaktperson på Öppenvård Stockholm lockade med mer personliga kontakter på fältet.
Socionomen Anna Nilsson gick 2009 från att ha varit anställd vid socialtjänsten till att arbeta hos Nytida Öppenvård Stockholm.
– I stället för att jobba med myndighetsutövning lät det spännande med ett arbete som innebar mer personliga kontakter ute på fältet, berättar hon.
Anna Nilsson arbetar som kvalificerad kontaktperson på Nytidas öppenvård i Spånga nordväst om Stockholm. Med kvalificerad menas att man har en passande utbildning. Arbetet går ut på att stötta ungdomar på vägen mot ett fungerande liv. Det kan handla om allt från att se till att skolgången sköts till att hantera situationer med kriminalitet och missbruk.
– Det roligaste med mitt jobb är att uppnå gemensamma mål och se ungdomarna stolta. Vi skapar förutsättningar för ungdomarna att lyckas, säger Anna Nilsson.
– För ett tag sedan var det till exempel en tjej jag haft kontakt med som ringde och berättade att ”Jag har fått jobbet!” och att hon dessutom hade tagit körkort. Det var häftigt.
Anna Nilsson är kontaktperson för sex ungdomar i åldrarna 13 till 21 år. För att fungera som kvalificerad kontaktperson gäller det att vara lugn och trygg och skapa förtroende, enligt Anna Nilsson.
– Och så måste man vara lite social, våga ta kontakter och vara nyfiken.
Vill du också jobba på Nytida?
Vi har många spännande jobb att erbjuda.