
Intervju med Lisa Danielsson-Hindström
När Lisa Danielsson-Hindström kom tillbaka från föräldraledigheten funderade hon på vad hon ville göra. Ända sedan hon tog sin socionomexamen hade hon jobbat med myndighetsutövning inom socialtjänsten. Hon hade arbetat med barn och unga och bland annat utrett behov av skydd och stöd, beslutat om och följt upp insatser enligt LVU och SoL. Det var ett givande arbete och det fanns mycket yrkesstolthet, men nu var det dags för något nytt. Hon blev tipsad om tjänsten på Nytida och sökte. Idag jobbar hon som verksamhetsutvecklare bland annat med att uppdatera alla tjänsteprocesser.
-Tjänsteprocesserna är vårt sätt att arbeta, genom att följa tjänsteprocessen säkerställer vi att vi följer lagar, krav och gemensamt beslutade arbetssätt. Uppdateringen ska göra det enkelt för medarbetarna att följa tjänsteprocessen och vara ett stöd i arbetet.
- Jag tycker det roligt att få vara med och påverka utvecklingen av våra verksamheter. Att jag får jobba på en strukturell nivå, och därmed förhoppningsvis vara med och influera många, är en hissnande tanke. Jag tycker att det genomsyras i arbetet att vi är måna om att göra saker som är bra för våra brukare/klienter och för verksamheterna och med det gemensamma synsättet så är det ofta inte så mycket uppförsbacke. Jag uppskattar verkligen att det finns mycket tillit och jag har stor frihet att driva och lösa saker på mitt eget sätt men om jag behöver stöttning och hjälp med att prioritera så finns min chef alltid nära till hands. Som småbarnsförälder är det skönt att ha friheten att lägga upp sin dag och jag tycker att det fungerar väldigt bra att arbeta både hemifrån och på kontoret.
- Jag är stolt över ett projekt jag lett om sexualitet och relationer, vilket också är en hjärtefråga för mig. Det var ett av mina allra första projekt som jag startade när jag började och tillsammans med projektgruppen har vi byggt en sida på intranätet med material och hänvisningar utifrån olika teman kopplat till sexualitet och relationer. Vi har också gjort en intern webbutbildning och haft ett webbinarium på temat som jag modererade. Jag är stolt över det vi har gjort och jag är stolt över att arbeta på Nytida där de här frågorna får ta plats.
-Det låter som en klyscha, men det känns som att möjligheterna är oändliga här. Det finns så mycket att göra i så många funktioner med bakgrunden som socionom; i verksamhet, som chef och i stödfunktioner som kvalitet eller verksamhetsutveckling. Jag upplever också att det uppmuntras att byta roller för att testa på och det finns möjlighet att göra karriär om man vill.

Intervju med Lisa Sjölund
Lisa Sjölund tänkte aldrig ta den klassiska vägen som socionom och arbeta inom socialtjänsten. Drömmen var i stället att jobba på mer organisatorisk nivå, att få vara med att påverka och förändra verksamheter som inte funkar till att de funkar och sedan skapa förutsättningar för dem att fortsätta växa, utvecklas och förbättras. Idag jobbar som verksamhetschef och ansvarar för ett verksamhetsområde med åtta dagliga verksamheter i Stockholm.
-I min roll jobbar jag mycket med utveckling och ser till att skapa rätt förutsättningar för verksamheterna. Jag stöttar enhetscheferna i sina jobb som föreståndare på respektive enhet, så att de kan stötta medarbetarna som skapar möjlighet för våra omsorgstagare att utvecklas. Varje dag i stort sett är jag på plats på någon enhet. Att vara med på plats ute i verksamheten är en väldigt stor fördel, det ger mig en bättre inblick och känsla för hur det fungerar i verksamheterna. Mycket handlar om att ta ett helikopterperspektiv och skapa en plattform för samverkan och utveckling.
-Det bästa med mitt jobb är att jag är i rörelse, det händer hela tiden nya saker och man får se utveckling över tid och på kort sikt. Det är ett kreativt jobb, där en idé kan leda till ett mål och nya aktiviteter som ger en bättre helhet, en bättre verksamhet. Jobbet handlar också om problemlösning. Ibland står man i situationer där det har låst sig, där man inte kommer vidare. Att då försöka ta perspektiv och hitta samverkan och vägar framåt hör till. -Exempelvis möter vi emellanåt personer som mår väldigt dåligt, som kanske inte är på den plats i livet som de kanske önskar och vill, men inte förmår ta sig ut det. Inom ramen för daglig verksamhet kan vi då erbjuda en viss typ av stöd och aktiviteter men vi behöver samverka med vården, socialtjänsten, nätverk och andra instanser för att skapa rätt förutsättningar för personen att komma vidare.
Som socionom upplever hon att det är mycket från utbildningen som kommer till användning i arbetet. - Möta människor i utsatt livssituation är vad vi jobbar med och något som utbildningen förbereder oss för. Om jag ska vara ärlig förstod jag kanske först efteråt hur bra utbildningen var. Sedan hade jag önskat att man kunde nyanserat lite bättre att det fanns andra vägar efter examen än myndighetsutövning. Det är en bred utbildning och man får med sig kunskap som man kan använda i många områden, även om verkligheten inte alltid överensstämmer med skolboken.
Första kontakten med utförarsidan kom under en verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på den dagliga verksamheten Resursteamet i Alvik. - Jag tyckte att det var väldigt kul och jag fick möta personer som jag kanske inte skulle ha mött annars, där jag handgripligen fick vara med och göra skillnad. Det har gått över ett decennium sedan dess. - Efter examen fick jag erbjudande att börja som coach. Sen dess har jag blivit kvar, men i olika roller. Jag har varit coach i daglig verksamhet, enhetsstöd, enhetschef för en och sedan flera enheter och nu som verksamhetschef.
-Nytida är så stort. Det finns en kavalkad av valmöjligheter om man är intresserad. Man kanske börjar inom daglig verksamhet, fortsätter till boende eller tvärtom. Det finns olika verksamheter inom samma område, med olika målgrupper eller inriktningar. Ens egen person får ett utrymme i jobbet, det tycker jag kännetecknar Nytida. Jag har fått utveckla mig hela tiden.